Ahmadiyya bevegelsen i islam

Minaratul MasihAhmadiyya Muslim Jama´at er en reformbevegelse i islam som ble grunnlagt i 1889 av Hadrat Mirza Ghulam Ahmad. Ahmadiyya er ingen ny religion, men viser islam i sin opprinnelig og rene form uten de avleiringer som har bygget seg opp gjennom århundrer og som har skjemmet og misformet islams lære. Hensikten med å opprette Ahmadiyya Muslim Jama’at var å gjenopplive islamsk moral og åndelige verdier. Den oppmuntrer til dialog mellom ulike trosretninger, forsvarer islam gjennom argumentasjon og forsøker å rette misforståelser om islam i den vestlige verden.

 

 

Den forfekter fred, toleranse, kjærlighet og forståelse mellom troende av forskjellige religioner. Den tror sterkt på, og handler ved, den hellige Koranens lære:

”Det finns ingen tvang i religionen.” (2:257). Bevegelsen tar sterkt avstand fra alle former for vold og terrorisme i Guds navn.

 

Ahmadiyya muslimene har gjennom sin 120 årige historie vist at islams styrke ligger i dens indre kvaliteter og at religionen kan spille en positiv rolle i møte med de store utfordringer som verden i dag står overfor.

Ahmadiyya Muslim Jama´at er også den eneste muslimske organisasjonen som forfekter et skille mellom stat og religion. Grunnleggeren av Ahmadiyya bevegelsen lærte sine tilhengere for over et hundre år siden å være rettferdige sjeler så vel som lojale borgere av landet. Han advarte mot misbruk av islams navn og gal implementering av islamsk lov. Han utrykte stadig sin bekymring over manglende beskyttelse av rettighetene til Guds skapninger. Dette budskapet har siden blitt formidlet rundt i hele verden.

Ahmadiyya muslimene arbeider under mottoet; “kjærlighet til alle, ikke hat mot noen”.

 

Ahmadiyya i Norge

I Norge har ahmadiyya muslimene forholdsvis lange tradisjoner. Som første muslimske menighet i Norge ble Ahmadiyya Muslim Jama’at stiftet i 1957, men de første norske ahmadiyya muslimene kan spores helt tilbake til 1920 tallet. Kjente ahmadiyya muslimer har ved ulike anledninger besøkt Norge. Sir Zafrullah Khan besøkte Norge tidlig på 1900 tallet. Han var Pakistans første utenriksminister og ble senere president for den internasjonale domstolen i Haag. Han ledet også FNs 17. generalforsamling. På 1980-tallet besøkte den kjente ahmadiyya fysikeren Abdus Salam Norge. Salam ble tildelt nobelprisen i fysikk i 1979 og ble av Aftenposten omtalt som en av de største teoretiske fysikere gjennom alle tider.

Ahmadiyya muslimer har siden 1980 hatt sitt nasjonale senter i Nor moské på Frogner i Oslo.

Under sitt norgesbesøk vil åndelig overhode for Ahmadiyya Muslim Jama´at, Hadrat Mirza Masroor Ahmad, innvie menighetens nye samlingssted, Baitun Nasr moskeen, på Furuset i Oslo. Denne moskeen er åpen for alle og vil være et sted for bønn og tilbedelse, men også et sted som vil bidra til dialog og økt forståelse på tvers av religioner.

Baitun Nasr moskeen er Nordens største med et areal på 4200 og med plass til over 4000 mennesker. Kuppelen er 15 meter høy og minareten rager 21 meter over bakken selv om bønneropene bare høres inne i moskeen gjennom høytalere. I tillegg til selve bønnesalene har moskeen en stor flerbrukshall, kontorer og storkjøkken. For funksjonshemmede er det egen heis til bønnesalene. Baitun Nasr moskeen er fullt og helt bygget av menighetens egne donasjoner.

Velkommen til åpen dag

hver 3. tirsdag i måneden
kl. 18 20

adr. Søren Bulls vei 1, Oslo
tlf. 954 66 383

RadioIslam

FM 107.7

Fleste dager: kl.18-20
Torsdager: kl.18-19

Mer informasjon på:

facebook bw youtube bw  

Kontakt oss

Baitun-Nasr moskè

Søren Bulls vei 1
1051 Oslo

E-post:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Imam tlf.:
954 66 383

Skolebesøk tlf.:
412 35 366

Pressekontakt:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Twitter: @AMJ_Norge /
@Furusetmoske

Facebook: AMJ Norge /
Furuset moske - Baitun Nasr

Postadresse:
Postboks 200 Furuset, 1001 Oslo