Ta kontakt med oss på +47 412 35 366

Ahmadiyya i Norge

By on in Ahmadiyya
0

I Norge har ahmadiyyamuslimer forholdsvis lange tradisjoner.

Som første muslimske menighet i Norge ble Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn stiftet i 1957, men de første norske ahmadiyyamuslimene kan spores helt tilbake til 1920-tallet. Kjente ahmadiyyamuslimer har ved ulike anledninger besøkt Norge. Sir Zafrullah Khan besøkte Norge i 1954 da han møtte daværende utenriksminister Halvard Lange, og besøkte blant annet Hardangervidda. Han var Pakistans første utenriksminister og ble senere president for den internasjonale domstolen i Haag. Han ledet også FNs 17. generalforsamling.

I desember 1991 besøkte den kjente ahmadiyyamuslim og fysiker Abdus Salam Norge. Salam ble tildelt nobelprisen i fysikk i 1979 og ble av Aftenposten omtalt som en av de største teoretiske fysikere gjennom alle tider. Professor Salam holdt blant annet to forelesninger ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Ahmadiyyamuslimer hadde fra 1980 sitt nasjonale senter i Nor moské på Frogner i Oslo. Under sitt norgesbesøk i 2011, innviet det åndelige overhode for Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn, Hadrat Mirza Masroor Ahmad, trossamfunnets nye samlingssted, Baitun Nasr moskeen på Furuset i Oslo. Denne har etterhvert blitt et landemerke på Furuset og er også kjent på folkemunne som Furuset moské. Oppdraget denne moskeen fikk ved sin innvielse er at den vil være åpen for alle, den vil være et sted for bønn og tilbedelse, og også et sted som vil bidra til dialog og økt forståelse på tvers av religioner og livssyn.

Baitun Nasr moskeen er Nordens største med plass til nærmere 4 000 tilbedere.