Ta kontakt med oss på +47 412 35 366

Hatytringer mot Ahmadiyya – et politisk triumf kort?

By on in Forfølgelse
0

Nå som valget nærmer seg i Pakistan, ser vi igjen en oppblomstring av hatretorikk mot ahmadimuslimer. Regjeringen anklager tidligere statsminister Imran Khan og hans parti, som ser ut til å lede an i meningsmålingene, for å være «pro-ahmadi». Det er ikke tilfellet, men hatretorikken fortsetter likevel!

I april i år ble Pakistans statsminister Imran Khan fjernet fra makten gjennom en mistillitsavstemning. Han begynte umiddelbart å planlegge sitt comeback. I juli i år fikk hans parti flertall i det provinsielle valget i Punjab. Et av medlemmene, Pervaiz Elahi, ble valgt til  Chief Minister. 

Allmenne politiske valg er ventet i 2023, men mellomvalget i 13 forskjellige valgkretser var planlagt denne måneden. De har imidlertid blitt utsatt på grunn av den ødeleggende flommen som har rammet landet. De fleste meningsmåling antyder at Khan ligger an til å vinne.

Ahmadimuslimer, en forfulgt religiøs menighet i landet, blir igjen i den nåværende opphetede politiske situasjonen brukt til å sanke stemmer fra de radikale muslimske bevegelsene – en mektig politisk valgkrets. Den 14. september 2022 holdt Mian Javed Latif, en føderal minister i den nåværende regjeringen og lederen for Pakistan Muslim League Nawaz (PML-N) en pressekonferanse hvor han avslørte Imran Khan som «pro-ahmadi». Latif sa til medier at Imran Khan forrådte islam ved å love vestlige regjeringer at «ahmadimuslimer skulle få religionsfrihet».

Imran Khan sitt parti, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) svarte på uttalelsen til Latif gjennom en pressekonferanse hvor Noorul Haq Qadri, som var minister for religiøse anliggender i Imran Khans regjering, legitimerte og hyllet Imrans upåklagelige muslimske ståsted. Uavhengig av hva Imran Khan måtte ha lovet vestlige ledere eller ikke, er anklagen om at han gjorde livet til ahmadimuslimene bedre helt feil.

I 2019, da muslimske fundamentalister anklagde Imran Khan for å være «myk» overfor ahmadimuslimer, gikk hans minister Azam Swati ut på TV og sa: «både jeg og Imran Khan sender Lanat [forbannelser] over ahmadiene«. I 2021 vurderte The Diplomat Imran Khan sin holdning til religionsfrihet og religiøse minoriteter. Konklusjonen var at PTI-statsministeren hadde «forverret problemet». Det var altså ingen forbedring for ahmadimuslimene under Imran Khan sin regjering, og det er heller ikke tegn til at hans posisjon har endret seg. Hans nyvalgte Chief Minister for Punjab har allerede vedtatt nye forskrifter mot ahmadimuslimer.

Det eneste denne kontroversen viser er at politikere i Pakistan er overbevist om hatytringer mot ahmadimuslimer selger, og nettopp av den grunn tar disse i bruk så langt det lar seg gjøre. En betydelig andel av velgere støtter dessverre opp om kandidater som lover å gjøre det verre for ahmadimuslimer og andre minoriteter.

Om forfatteren

View all posts by