Ta kontakt med oss på +47 412 35 366

Første norske ahmadimuslim myrdet i Pakistan

By on in Forfølgelse, Nyheter
0

Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn bekrefter at et norsk medlem av trossamfunnet ble skutt og drept på brutalt vis i Gujrat, Pakistan i går, søndag 19. februar 2023. Den 75 år gamle Dr. Rasheed Ahmad ble offer for hatkriminalitet og for et klima med økende anti-ahmadiyya intoleranse.

Rasheed Ahmed, medlem av trossamfunnet, drept i Pakistan.

Rasheed Ahmed (70), medlem av trossamfunnet, drept i Pakistan.

19. februar 2023 ble den 75 år gamle ahmadimuslim, Dr. Rasheed Ahmad, som var kjent i området for sitt humanitære bidrag til de mest trengende landsbybeboerne, brutalt skutt og drept i Goteriala, en landsby i Gujrat, Punjab, Pakistan.

Offeret ble skutt flere ganger i sin homeopatiklinikk – klinikken han etablerte for å tjene de fattige innbyggerne i landsbyen. Tragedien er en internasjonal hendelse som går utover Pakistans grenser. Dr. Ahmad ble født i Pakistan, men måtte utvandre på grunn av forfølgelsen. Mange år senere, etter at han var blitt norsk statsborger, valgte han å vende tilbake for å tjene sitt folk og sitt land.

Men denne nye hatkriminaliteten sparer ikke selv en utenlandsk statsborger, og den 19. februar 2023 ble han myrdet i Pakistan på grunn av sin tro.

Hans nærmeste familie forteller at Dr. Ahmads hjerte var fullt av medmenneskelighet. Han var pensjonert, og brukte sine erfaring som homeopatisk lege til å tjene hjemlandet Pakistan ved å gi medisiner til innbyggerne i sin landsby, Goteriala, selv med fare for sitt eget liv.

Attentatet på Dr. Ahmad ser ut til å ha vært overlagt. De som bodde i nærheten av stedet for drapet, forteller at overfallsmannen, en ung mann (22) ved navnet In’am skjøt og drepte legen på stedet. Overfallsmannen var kjent for sitt hat og motstand mot Ahmadiyya trossamfunnet – et muslimsk trossamfunn som har blitt forfulgt flere tiår i Pakistan. Daglig skjer det religionsbaserte hatforbrytelser, inkludert lynsjing, i dette landet. Utfordringen er at lokal politiet viser en toleranse overfor slike groteske handlinger i den grad det bidrar til at enkelt mennesker eller en folkemengde tar loven i egne hender.

I Pakistan vokser disse forbrytelsene, inkludert lynsjinger og attentater, ut av et miljø og kultur som ikke bare forbereder og tillater disse forferdelige handlingene, men som også er den fienden som er vanskeligst å motsette seg. Kampanjer på sosiale medier brukes til å opprettholde et klima av hat mot minoriteter som betegnes som kjetterske. I et land der blasfemi, ekte eller oppdiktet, blir straffet med dødsstraff blir denne merkelappen en dødsdom! Denne dødsdommen fullbyrdes ofte av blodige folkemengder allerede før dommen blir avsagt i rettssystemet.

Et avslørende eksempel er en video tatt opp den 3. februar 2023 av Mufti Abdul Wahid Qureshi, en fremtredende pakistansk sunnimuslimsk geistlig, ombord på et Pakistan International Airlines (PIA)-fly som han deretter la ut på Twitter. Mufti Qureshi ba om en total boikott av virksomheter eid av ahmadimuslimer, og appellerte til den pakistanske luftfartsministeren, Khawaja Saad Rafique, og ba om at PIA ikke lenger skulle gjøre forretninger med ahmadimuslimer.

«Jeg er Mufti Abdul Wahid Qureshi, broren din», sier han i sin video, «som snakker til deg mens jeg var på en PIA-flyvning fra Lahore til Karachi. For øyeblikket er ketchupposen som du kan se, fra Shezan – selskapet som eies av Qadianier». Qadiani er et nedsettende uttrykk som motstandere av ahmadimuslimer bruker for å stigmatisere ahmadimuslimene, spesielt i Pakistan. Men man finner også eksempler på dette i sosiale medier i Europa.

Dette merket «blir grundig promotert», oppfordret Mufti Qureshi til, «i vår egen Pakistan International Airlines». Han fortsetter: «Vår luftfartsminister, Khwaja Saad Rafique, er sønn av en eminent personlighet. Han må legge merke til dette, og alle de vennene som ser på dette må videresende og formidle denne meldingen til ham om hva som skjer! Vi må boikotte dem sosialt».

Dette er bare ett av flere eksempler på hvordan hatet mot ahmadimuslimer spres på sosiale medier i og utenfor Pakistan.

Alle vil selvsagt gjenkjenne den samme forbløffende og intolerante retorikken som ble brukt i 1930-årene i Nazi-Tyskland mot jødene. Vi husker alle hvordan denne typen sjåvinistisk sosial ærekrenkelse banet vei for Holocaust. Dersom den pakistanske regjeringen ønsker å stoppe landet fra å gli ned på denne glatte bakken, bør den åpent vende ryggen til denne morderiske subkulturen. Og den norske regjeringen bør gjøre noe for å beskytte sine statsborgere som blir drept i fremmede land for sin tro.

Om forfatteren

View all posts by