Ta kontakt med oss på +47 412 35 366

Rabwah: Er ahmadimuslimer trygge der?

By on in Forfølgelse
0

I noen land nektes ahmadimuslimer asyl fordi de kommer fra en by der de er i flertall. Men de blir drept også der.

Den 18. og 19. juni var det en årlig samling av ahmadimuslimene i Norge på Furuset i den store moskeen som man kan se fra E6, Baitun Nasr moskeen. Det var en fest helg, men samtidig ble de oppmøtte minnet om forfølgelsen av deres trosfeller i Pakistan.  Mens jeg sto der kom tema opp om hvordan norske myndigheter noen ganger nekter å gi asyl til ahmadimuslimer som kommer fra Rabwah fordi der er ahmadimuslimene i flertall, og følgelig blir de ikke forfulgt der. Jeg har hørt liknende episoder også fra andre land.

I første øyekast kan myndighetenes holdning virke forståelig. Rabwah, eller Chenab Nagar som myndighetene omdøpte det i 1998, er en by i Punjab som ble grunnlagt, bosatt og utviklet av ahmadimuslimer etter deling av India. Denne byen ble også hovedkvarteret for verdensomspennende Ahmadiyya-trossamfunnet fra 20. september 1948 til 1984. Estimater foreslår at ahmadimuslimer utgjør en majoritet her, nesten 90%, kanskje til og med 97%. Og hvem har vel hørt om en majoritet forfulgt av en minoritet?

Men det er nettopp det som skjer i Rabwah, og i dette tilfelle tar immigrasjonsmyndigheter feil. Både nasjonale lover mot ahmadimuslimer og provinsielle tiltak gjelder også i Rabwah. De kan godt være i flertall, men noen politiske rettigheter har de ikke. De kan derfor bli straffeforfulgt  dersom de kaller seg eller oppfører seg som muslim – selv i Rabwah.

Ekstreme administrative begrensninger av politisk og religiøs frihet har skapt «frykt for forfølgelse» over lang tid, og det i seg selv gir søkere rett til asyl i henhold til internasjonale konvensjoner. Men i det minste er vel ahmadimuslimer trygge fra fysisk vold og drap i Rabwah? Svaret er nei!

Ahmadiyya gravplasser blir angrepet over hele Pakistan, også i Rabwah, men det stopper ikke der! Den 12. august 2022 ble Naseer Ahmad, en 62 år gammel ahmadimuslim og far til tre, knivstukket og drept på en bussholdeplass i Rabwah.

Naseer Ahmad - drept for sin tro

Naseer Ahmad – drept fordi han var ahmadimuslim

En radikal sunnimuslim, Shehzad Rizvi, ba ham rope ut slagordene til heder og ære for Khadim Hussain Rizvi, lederen for den radikale muslimske organisasjonen Tahrik-e-Labbaik Pakistan. Da Naseer Ahmad nektet å etterkomme, ble han knivstukket og døde på stedet.

Shehzad Rizvi hadde reist fra Sargodha, en by som ligger 34 km fra Rabwah, for å «skape en hendelse» med ahmadimuslimer i Rabwah. Ahmadimuslimer er ikke trygge i Pakistan, og de er heller ikke trygge i Rabwah. Ahmadimuslimer fra Pakistan bør derfor få innvilget asyl uavhengig av hvor de bodde i landet før de flyktet.

Om forfatteren

View all posts by