Ta kontakt med oss på +47 412 35 366

To ahmadimuslimer skutt og drept for sin tro

Det er med stor sorg at vi meddeler at Ghulam Sarwar (62) og Rahat Ahmad Bajwa (30), begge medlemmer av Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn, ble skutt og drept i Saad Ullah Pur, Mandi Bahauddin i Pakistan den 8. juni 2024. Den antatte gjerningsmannen, Syed Raza Ali, har tilstått drapene og erkjent at drapene var motivert av ofrenes tro. Totalt har 280 ahmadimuslimer blitt drept i Pakistan siden anti-ahmadiyya lovene ble vedtatt i 1984.

To ahmadimuslimer skutt og drept for sin tro

Ghulam Sarwar (62) og Rahat Ahmad Bajwa (30)

***PRESSEMELDING***

To ahmadimuslimer ble skutt og drept i dag i Saad Ullah Pur, Mandi Bahauddin.

En av drapsmennene som er arrestert, er en student ved en lokal madrassa [religiøs skole], som angivelig har tilstått å ha drept to ahmadimuslimer på grunn av deres tro.

Anti-ahmadiyya hatkampanjen i Pakistan er på sitt høyeste nivå noensinne.

I henhold til loven bør de som oppfordrer til hat og vold mot det fredelige Ahmadiyya-samfunnet bli stilt til ansvar.

Chenab Nagar, 8. juni 2024: To ahmadimuslimer ble skutt og drept i fullt dagslys i Saad Ullah Pur, distriktet Mandi Bahauddin. Ghulam Sarwar sønn av Bashir Ahmed, 62 år, og Rahat Ahmad Bajwa sønn av Mushtaq Ahmad Bajwa, 30 år, ble skutt og drept rundt middagstid i to separate angrep. Ifølge rapportene var Ghulam Sarwar på vei hjem etter å ha bedt Zuhr-bønn på et Ahmadiyya-bønnehus da den påståtte gjerningsmannen åpnet ild mot ham nær huset hans. Han døde på stedet på grunn av skadene. I løpet av 20 minutter, da Rahat Ahmad Bajwa var på vei hjem fra sitt catering-senter (Pakwan Centre) han eide ved den lokale bussholdeplassen, ble han også skutt og drept av den samme studenten fra madrassaen i den lokale landsbyen.

En mistenkt, som er arrestert av myndighetene, er angivelig identifisert som Syed Ali Raza, 16-17 år gammel. Han er student ved en lokal Ahl-e-Sunnah Madrassa. Hovedorganisatoren av madrassaen, Sajid Latif, er aktivt involvert i anti-ahmadiyya aktiviteter.

Gjerningsmannen har angivelig tilstått overfor politiet at motivasjonen bak disse drapene var trosbasert.

Ghulam Sarwar var 62 år gammel og drev med jordbruk. Han etterlater seg en enke og seks barn i sorg. Rahat Ahmad Bajwa drev en restaurant og etterlater seg en enke og to små døtre i sorg. Begge de avdøde vil bli gravlagt i Rabwah.

Talspersonen for Ahmadiyya-trossamfunnet i Pakistan, Amir Mahmood, fordømte denne grusomme handlingen og uttalte at det er behov for å stille de ansvarlige umiddelbart til ansvar for å innpode hatets narrativ i ungdommen mot ahmadimuslimer. De som står bak denne hatkampanjen er tydelige. Hvorfor handler ikke regjeringen mot dem?

Han sa videre at det har vært en økning i anti-ahmadiyya aktiviteter i Mandi Bahauddin i den siste tiden, og at folk blir oppildnet mot ahmadimuslimer. Dette har gått så langt at til og med gravide ahmadi-kvinner har mottatt åpne trusler[1], og gjerningsmennene ble ikke holdt ansvarlige. Disse gjerningsmennene fortsetter å spre hat og vold mot ahmadimuslimer, og nylig kjørte de en hatkampanje mot utnevnelsen av en politimann[2] i Mandi Bahauddin hvor det ble truet med å drepe den utnevnte politisjefen fordi han er ahmadimuslim.

Videre har nylig to videoer[3] dukket opp fra Jhelum, der en person knyttet til Tehreek-e-Labaaik Pakistan kan høres oppfordre til vold mot ahmadimuslimer og si at han vil henge «Qadianiene»[4] [nedsettende betegnelse på ahmadimuslimer], mens taleren i den andre videoen truer med at hvis noen ahmadimuslimer utfører den religiøse handlingen Qurbani, ofring av dyr i forbindelse med Id-ul-Adha, vil han slakte slike ahmadimuslimer.

Talspersonen for Ahmadiyya-trossamfunnet i Pakistan har krevd at regjeringen må få satt en slutt på denne hatkampanjen mot ahmadimuslimer i Pakistan, og stille gjerningsmennene bak drapene på Ghulam Sarwar og Rahat Ahmad Bajwa til ansvar.

***SLUTT PÅ PRESSEMELDINGEN***

Disse hendelsene markerer en økning i antallet ahmadimuslimer som har blitt drept for sin tro, og nå er tallet opp i 280 som har blitt drept siden 1984, inkludert 10 i Mandi Bahauddin. Tragisk nok har tre av disse drapene skjedd bare i år. Tidligere, 4. mars 2024, ble presidenten for et lokalt Ahmadiyya trossamfunn, Tahir Iqbal (54), målrettet drept i et religiøst motivert angrep.[5]

Ahmadiyya-trossamfunnet i Pakistan fortsetter å møte alvorlig forfølgelse, og det internasjonale samfunnet må legge merke til dette. Nylig utga Pakistans nasjonale kommisjon for menneskerettigheter en rapport[6] som indikerer at Ahmadiyya-trossamfunnet møter de høyeste nivåene av vold og diskriminering i landet. Fire av anbefalingene i denne rapporten understreket behovet for strenge tiltak mot hatprat og å fremme en kultur av toleranse og respekt for religiøst mangfold.

Vi appellerer sterkt til at dere hever deres stemmer mot disse grusomhetene. Det internasjonale samfunnet må oppfordre den pakistanske regjeringen til å beskytte menneskerettighetene til ahmadimuslimer og sikre rettferdighet for ofrene. På samme måte må pakistanske myndigheter erkjenne behovet for å dempe kulturen av hatprat og fremme en kultur av harmoni. Tiden for å handle er nå; stillhet og passivitet vil bare videreføre syklusen av vold og hat.

[1] https://persecutionofahmadis.org/briefs/incitement-to-hatred-how-are-ahmadis-persecuted/2022/10/01/near-ultimate-in-hate-and-inciteful-speech/

[2] https://persecutionofahmadis.org/persecution/workplace-environment/2023/11/01/ahmadi-official-transferred-on-threat-of-a-tlp-mulla/

[3] https://voicepk.net/2024/06/tlp-threats-to-ahmadi-community-creates-new-wave-of-panic/

[4] https://thefridaytimes.com/01-Jun-2024/extremists-threaten-to-hang-ahmadis-in-jhelum-if-they-perform-ritual-sacrifice-on-eidul-adha

[5] https://x.com/HRCP87/status/1785948087112093719

[6] https://www.nchr.gov.pk/wp-content/uploads/2024/04/Ahmadiya-Report.pdf 

Om forfatteren

View all posts by