Ta kontakt med oss på +47 412 35 366

Abdus Salam ble født 29. januar 1926 i Jhang, en by i nåværende Pakistan. Han utmerket seg innenfor utdanning allerede fra tidlig alder. Abdus Salam er den første pakistaner og den første muslim som fikk nobelpris i naturvitenskap.

Hans bemerkelsesverdige prestasjoner inkluderer Pati-Salam-modellen, bidrag til forent teori også kjent som Grand Unified Theory, arbeid med supersymmetri og viktigst av alt, elektrosvak teori, som han ble tildelt Nobelprisen for i 1979.

Salam har dessuten gitt et stort bidrag innenfor kvantefeltteori, og til den moderne teorien om nøytrinoer, nøytronstjerner og sorte hull, samt arbeidet med å modernisere kvantemekanikk og kvantefeltteori.

I 1964 etablerte han International Centre for Theoretical Physics i Trieste i Italia. Denne er senere omdøpt til Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP). Formålet med etableringen av ICTP, og som gjør den unik som institusjon, er at den utforsker grunnleggende vitenskapelige spørsmål på høyeste nivå, fremmer aktivt engasjement med forskere i utviklingsland, og fremmer internasjonalt samarbeid gjennom vitenskap.

Abdus Salam døde 70 år gammel, 21. november 1996, og er gravlagt i Rabwah, Pakistan.

Islam og vitenskap – samsvar eller konflikt?

Islam og vitenskap – samsvar eller konflikt?

I dette heftet presenterer Abdus Salam (1926 – 1996) sin tro på det åndelige budskapet til Koranen og dens betydning i vitenskapen. Han understreker viktigheten av refleksjon over naturlovene ved å trekke fram eksempler fra kosmologi, fysikk, biologi og medisin.

Les mer ... →